Recenzja ekspresu automatycznego Saeco Aulika Evo
Sprawdźmy punkt po punkcie, jakie funkcje ma automatyczny ekspres do biura Saeco Aulika Evo i jakie napoje kawowe można z jego pomocą przygotować.
Ekspres Aulika Evo występuje w 2 wariantach: testowanym tutaj Top oraz Office. Różnice pomiędzy nimi omówimy w jednym z końcowych akapitów.
Wyświetlacz w ekspresie do biura Saeco Aulika Evo
Jednym z elementów panelu sterowania ekspresu Saeco Aulika Evo jest mały, centralnie umieszczony czarno-biały wyświetlacz o niezbyt dużej rozdzielczości. Pojawiają się na nim czytelne komunikaty i piktogramy wskazujące np. postępy w procesie parzenia kawy, wybierane ustawienia lub modyfikowane parametry napojów kawowych.
Po obu stronach wyświetlacza zlokalizowane są dotykowe podświetlane przyciski z realistycznymi symbolami kaw oraz innych napojów dostępnych w ekspresie, a także przyciski menu, sterowania i włącznik. Każdorazowo po naciśnięciu przycisku słyszymy krótki dźwięk, a podczas parzenia danego rodzaju kawy oznaczający ją piktogram miga podświetlany białą diodą.
Zbiornik na wodę ekspresu ciśnieniowego Saeco Aulika Evo
Możemy śmiało stwierdzić, że rozmiar zbiornika jest doskonale przystosowany do biurowego przeznaczenia ekspresu – jednorazowo mieści on aż 4 litry wody, dzięki czemu nie trzeba jej zbyt często uzupełniać nawet o poranku, kiedy wszyscy pracownicy kierują się do ekspresu po swoją filiżankę małej czarnej. We wnętrzu pojemnika możemy zamontować zalecany przez producenta filtr wody Intenza+, który zmiękcza ją i zapobiega nadmiernemu osadzaniu się kamienia na newralgicznych częściach ekspresu.
Dzięki składanemu uchwytowi pojemnik jest łatwy w montażu i demontażu, a także w przenoszeniu i to nawet ze sporą ilością wody. Jeśli jednak nie chcemy z niego korzystać, możemy podłączy ekspres bezpośrednio do źródła wody i na zawsze zapomnieć o napełnianiu zbiornika (model Top RI). Warto jednak wtedy zastanowić się nad twardością wody w sieci i ewentualnie zamontować filtr w odpowiednim miejscu naszej instalacji.
System mleczny i czyszczenie ekspresu do kawy Aulika Evo
System mleczny zastosowany w ekspresie Aulika Top nosi nazwę Cappuccinatore. Warto wspomnieć, że jest on domeną wyłącznie modelu Top i nie występuje w ekspresie Office, w którym do dyspozycji mamy tylko parową dyszę spieniajacą. Jest on odłączany, a wylewka spienionego mleka znajduje się nad dozownikami gotowej kawy. Mleko pobierane przez elastyczny wężyk, który, dzięki dołączonym do zestawu przejściówkom, można zamontować zarówno z prawej, jak i lewej strony ekspresu.
Skoro mówimy o wężyku, to jasne staje się, że producent nie wyposażył modelu Aulika Evo w zintegrowaną karafkę. Dlatego właśnie musimy korzystać z własnego pojemnika na mleko lub wkładać rurkę bezpośrednio do butelki lub kartonu z mlekiem, co w warunkach biurowych jest zdecydowanie najczęściej stosowanym rozwiązaniem. Możemy też dokupić specjalny pojemnik z systemem chłodzącym do przechowywania mleka lub mini-lodówkę na mleko Saeco FR7L.
System Cappuccinatore dobrze spienia mleko tworząc gęstą i kremową piankę, która dość długo utrzymuje się na powierzchni napoju. Warstwy latte macchiato są od siebie niemal idealnie oddzielone, a warstwa pianki mlecznej zawsze jest odpowiednio wysoka. Do automatycznego spieniacza mamy tylko jedno „ale” – brak możliwości regulacji dyszy z mlekiem sprawia, że podczas parzenia cappuccino do bardzo niskiej filiżanki, kropelki mleka mogą rozpryskiwać się na boki brudząc obudowę i tackę. Problem ten znika jednak przy używaniu wysokich szklanek.
Nieco więcej wad można zauważyć przy czyszczeniu obiegu mleka. Nawet mimo częstego płukania, wnętrze rurki podającej mleko nigdy nie jest dokładnie umyte. Dodatkowo w trakcie czyszczenia systemu mlecznego woda spływa po obudowie urządzenia i kapie na blat, na którym ustawiony jest ekspres.
Czytaj też: Smarowanie ekspresu Saeco: jak smarować i jaki smar do ekspresu wybrać?
Młynek do kawy w ekspresie ciśnieniowym Aulika Evo
W ekspresie Aulika Evo zamontowano stalowy młynek żarnowy. Za to przyznajemy urządzeniu spory plus – tego rodzaju młynki są preferowane przez zawodowych baristów i minimalizują wytwarzanie kawowego pyłu podczas mielenia ziaren. Do wyboru mamy 7 poziomów grubości mielenia ziaren – przełącznik stopnia zmielenia znajduje się za drzwiczkami serwisowymi zamykanymi na kluczyk, dlatego można ograniczyć dostęp do niego niepowołanym osobom.
Młynek nie należy do najcichszych, ale naszym zdaniem nie ma to zbyt dużego znaczenia w trakcie użytkowania ekspresu w biurze. Takie urządzenie zwykle ustawia się w pomieszczeniach socjalnych, gdzie odgłosy mielonej kawy nie powinny nikomu przeszkadzać.
Nad młynkiem znajduje się spory pojemnik na ziarna kawy – mieści ich aż 1 kg, czyli standardowe opakowanie. Nie dość, że nie trzeba go często uzupełniać, to jeszcze nie musimy martwić się o szczelne przechowywanie pozostałej w torebce kawy.
Czytaj też:
- Arabica czy robusta: smak, różnice, co wybrać?
- Kawa bezkofeinowa: czy jest zdrowa, jak powstaje, właściwości
Rodzaje kaw z ekspresu ciśnieniowego do biura Saeco Aulika Evo
Skoro wiemy już wszystko o spienianiu mleka i mieleniu kawy, to przejdźmy do rodzajów napojów, które może przygotować ekspres ciśnieniowy Saeco Aulika Evo Top.
Do wyboru mamy:
- espresso
- podwójne espresso
- czarną kawę
- americano
- cappuccino
- latte macchiato
- caffe latte
- gorące spienione mleko
- wrzątek.
Większość z tych napojów, poza americano i caffe latte dostępna jest po naciśnięciu przycisku na panelu urządzenia. Model Office, ze względu na brak automatycznego spieniacza, nie przygotuje nam mlecznych kaw za naciśnięciem przycisku. Z poziomu panelu możemy jednak zaparzyć kawę czarną i espresso w wersji pojedynczej i podwójnej, americano oraz dużą kawę.
Czytaj też: Rodzaje kaw: espresso, cappuccino, latte, americano i inne
Dzięki podwójnemu dozownikowi kawy jednocześnie zaparzymy 2 identyczne kawy czarne. Dla każdej z przygotowywanych kaw możemy wprowadzić indywidualne ustawienia zmieniając ilość naparu, jego moc oraz temperaturę. Zmiana tych parametrów nie jest jednak zbyt intuicyjna, a skala przewidziana każdego z nich może dla wielu użytkowników być niewystarczająca – kawa nie będzie idealnie dostosowana do naszych potrzeb, a więc konieczne staną się pewne kompromisy.
Design automatycznego ekspresu do firmy Saeco Aulika Evo
Automatyczny ekspres Saeco Aulika Evo niewątpliwie mógłby być ozdobą każdej firmowej kuchni. Jego obudowa wykonana jest z błyszczącego czarnego tworzywa, a jednolity panel dotykowy z kolorowymi ikonami nadaje mu stylu i elegancji. Jednak tym, co najmocniej rzuca się w oczy są gabaryty ekspresu, który jest dość wysoki. To wina pojemników na wodę i ziarna kawy, które umieszczono w górnej części urządzenia. Warto pamiętać o konieczności ich napełniania przy planowaniu ustawienia ekspresu – miejsce pod szafkami zdecydowanie nie będzie najlepszym pomysłem.
Ekspres prezentuje się okazale tylko tuż po wyjęciu z pudełka lub dokładnym wyczyszczeniu. Mimo licznych zalet, błyszcząca obudowa ma jedną sporą wadę: widać na niej każdą, nawet najmniejszą plamkę z mleka, zacieki z wody oraz drobinki kurzu, o które nietrudno w momencie, kiedy urządzenie przygotowuje kilkadziesiąt kaw dziennie. Nie do końca przemyślano też konstrukcję 2 elementów: systemu Cappuccinatore, który podczas czyszczenia rozlewa wodę na blacie (wspominaliśmy o tym przy okazji recenzji systemu mlecznego) oraz pojemnika na fusy – jego kształt sprawia, że mieści on znacznie mniej pozostałości kawy, niż zakładał producent, a część fusów się rozsypuje.
Smak kawy z ekspresu ciśnieniowego Saeco Aulika Evo
Smak kawy parzonej przez ekspres ciśnieniowy Aulika Evo możemy uznać za całkiem przyzwoity. Wysoka i gęsta pianka mleczna sprawia, że białe kawy są kremowe i mają jedwabistą konsystencję. Nie bez znaczenia dla fanów espresso jest funkcja podgrzewania filiżanek, która gwarantuje, że nawet wyjątkowo mała kawa czarna nie będzie zbyt chłodna.
Mówiąc o smaku kawy, nie sposób nie wspomnieć o możliwości jej personalizacji, dzięki której dostosujemy swój ulubiony napój do własnych preferencji (co jednak nie należy do najprostszych zadań). Producent podaje, że moc naparu możemy regulować zmieniając ilość kawy użytej do jego parzenia w zakresie od 6 g do 10 g. Naszym zdaniem nawet kawa przygotowywana na najwyższym ustawieniu mocy jest dość słaba co sprawia, że wielbiciele wyrazistych smaków będą niepocieszeni.
Ile kosztuje ekspres do kawy do biura Saeco Aulika Evo?
Ekspres do kawy do biura Saeco Aulika Evo w wersji Top kosztuje od 4990 zł. Za wersję Office bez systemu spieniania mleka zapłacimy od 3999 zł (stan na luty 2023).
Specyfikacja techniczna
- młynek: stalowy
- ciśnienie: 15 barów
- liczba automatycznych przepisów: 9 w modelu Top i 6 w modelu Office
- automatyczny spieniacz mleka: tak (tylko w modelu Top)
- pojemność pojemnika na ziarna: 1 kg
- pojemność zbiornika na wodę: 4l
- pojemność zbiornika na fusy: 40 porcji
- moc: 1400 W
- wymiary: 33,4 cm x 57,4 cm x 45,2 cm.
Aulika Evo na tle innych ekspresów do kawy do biura Saeco
Poza modelami Aulika Evo, Saeco ma w swojej ofercie również inne ekspresy biurowe o zróżnicowanej wydajności:
- do 35 kaw dziennie – seria Lirika
- 37-70 kaw dziennie – Aulika Focus
- 120-200 kaw dziennie – Idea, Phedra Evo.
Ten producent tworzy też dobre ekspresy ciśnieniowe do domu – bardziej kompaktowe, o mniejszej wydajności oraz dodatkowych zaawansowanych funkcjach, które nie sprawdziłyby się w biurowej codzienności, a w domu znacznie ułatwiają parzenie doskonałej kawy.
Aulika Evo Top a Evo Office – porównanie
Modele Aulika Evo TOP i Aulika Evo Office są niemal identycznymi urządzeniami, które różnią się jednak funkcjami oraz wyglądem panelu sterowania.
Aulika Evo Top | Aulika Evo Office | |
System hydrauliczny | podwójne: bojler i pompa | pojedynczy obieg |
Pobór wody | zbiornik lub podłączenie do sieci (Evo RI) | zbiornik wody |
System mleczny | tak, Cappuccinatore | nie |
High Speed Cappuccino | tak | nie |
One touch cappuccino | tak | nie |
System płatności | tak, opcjonalny | nie |
Opinia i podsumowanie
Ekspres do kawy do firmy Saeco Aulika Evo jest solidnym urządzeniem o sporej wydajności, które sprawdzi się w małych biurach, ale też w niewielkich hotelach i gastronomiach, które przygotowują ok. 100 kaw dziennie. Spore zbiorniki na wodę, fusy oraz kawę ziarnistą wpływają na wygodę użytkowania ekspresu, a wybór podstawowych rodzajów kaw czarnych (w modelu Top także mlecznych) powinien zaspokoić potrzeby pracowników i gości.
Naszym zdaniem to dobry ekspres za rozsądną cenę. A jak oceniają go internauci?
l…4, Ocena: 4/5
Ekspres sam w sobie oceniam bardzo dobrze. Prosty w obsłudze i dlatego pewnie nie było z ekspresem instrukcji obsługi po polsku […] Kolejny minus to brak klucza tors żeby skręcić podstawę ekspresu z resztą.
Źródło: Ceneo.pl
Janina, Ocena 5/5
Ekspres został zakupiony do średniego biura. Jest prosty w obsłudze. Robienie kawy dla kilku osób stało się przyjemnością. Ma duże pojemniki na wodę, kawę i fusy. Polecam.
Karol, Ocena: 5/5
Ekspres kupiony do firmy, świetnie się sprawuje. Ogromna pojemność zbiornika na kawę. Solidna konstrukcja i duże rozmiary. Kolos do robienia dobrej kawy.
Źródło: Konesso.pl