Recenzja ekspresu półautomatycznego De’Longhi La Specialista Maestro
Ekspres De’Longhi La Specialista daje użytkownikowi możliwość parzenia kawy na różne sposoby, dostosowane do umiejętności oraz czasu, który może on przeznaczyć na przygotowanie małej czarnej. Pod tym względem jest to świetne urządzenie zarówno dla początkujących, którzy dopiero zaczynają zgłębiać tajniki ciśnieniowego parzenia kawy w ekspresie kolbowym, jak i dla zaawansowanych kawoszy, dla których sam proces i rytuał parzenia jest równie ważny, co późniejsze picie kawy.
Korzystając z automatycznych przepisów kawowych, możemy przygotować kawy czarne i mleczne szybko i bez większego wysiłku. Decydując się na manualne wprowadzanie ustawień, mamy możliwość poczuć się we własnej kuchni jak prawdziwy barista i w najdrobniejszych detalach zadbać o przebieg procesu parzenia. Co więcej, możemy też samodzielnie zająć się spienianiem mleka, co sprawi, że nasze baristyczne doświadczenie staje się jeszcze bardziej kompletne. Umożliwia to dysza spieniająca My LatteArt, która tworzy gęstą mleczną piankę pozwalającą wyczarować na powierzchni kawy efektowne zdobienia i wzorki.
Tyle tytułem wstępu. Przejdźmy teraz do opisu samego urządzenia oraz jego funkcji.
Zawartość pudełka – akcesoria do ekspresu De’Longhi La Specialista Maestro EC9665.M
Wraz z ekspresem De’Longhi La Specialista Maestro otrzymujemy pokaźny zestaw akcesoriów:
- łyżkę uchwytu na filtr (kolbę)
- 2 filtry: na 1 i na 2 filiżanki kawy
- pasek pomiaru twardości wody
- odkamieniacz
- zmiękczacz wody (SoftBalls)
- igłę do czyszczenia dyszy parowej
- wycior
- ściereczkę
- akcesorium do odkamieniania.
Na szczególną uwagę zasługuje dołączona do ekspresu instrukcja obsługi. Już same obrazki zamieszczone na pierwszych stronach pozwalają przygotować ekspres do pracy i zaparzyć kawę bez konieczności przechodzenia do części tekstowej. Pozostała część instrukcji jest równie czytelna, a liczne obrazki sprawiły, że nie mieliśmy większych problemów ze zrozumieniem obsługi ekspresu krok po kroku.
Design ekspresu półautomatycznego De’Longhi La Specialista
Design i nienaganne ciekawe wzornictwo zawsze było mocną stroną Włochów. Nie inaczej jest w przypadku ekspresu De’Longhi – to piękne i efektowne urządzenie, które przyciąga wzrok i wygląda niemal tak samo jak profesjonalne ekspresy z najlepszych kawiarni. Połączenie srebrnej, szczotkowanej stali szlachetnej z czernią i elementami na wysoki połysk jest bardzo eleganckie i od razu mówi nam, że mamy do czynienia z zaawansowanym urządzeniem premium. Każdy detal został dokładnie przemyślany – wszystkie najważniejsze elementy: wyświetlacze, przyciski, pokrętła i pojemnik młynka są okrągłe, co tworzy wrażenie jednolitości i spójności. Czytelne, a jednocześnie dyskretne oznaczenia nie zaburzają harmonii, a materiały, z których wykonano korpus ekspresu oraz przyciski, pokrętła i dźwignie, są przyjemne w dotyku.
Minusy? Efektowna błyszcząca obudowa szybko się brudzi i widać na niej każdy odcisk palca. Co więcej, podczas parzenia kawy lub spieniania mleka drobinki napoju rozchlapują się na ściance ekspresu sąsiadującej z podstawką na filiżanki. Do powstania nieestetycznych plam na obudowie wystarczy już zaparzenie 1 filiżanki naparu, dlatego pedanci i perfekcjoniści powinni mieć pod ręką ściereczkę, którą wypolerują stalową powierzchnię po każdym użyciu ekspresu.
Wyświetlacz w ekspresie Maestro EC9665.M
Wyświetlacz ekspresu kolbowego La Specialista Maestro EC9665.M, a w zasadzie 2 symetrycznie umieszczone okrągłe wyświetlacze, są elementami, które nie tylko ułatwiają sterowanie urządzeniem i kontrolę nad parzeniem kawy, ale też przyciągają wzrok i zachwycają swoim wyglądem. Trzeba przyznać, że producent doskonale wkomponował je w górną część obudowy – oba ekrany są czarne z białym podświetleniem, które jest dobrze widoczne, a jednocześnie niezbyt nachalne. Zastosowany kształt cyfr i rodzaje piktogramów podkreślają klasyczny, elegancki, a jednocześnie niebanalny design ekspresu. Ale do rzeczy.
Na wyświetlaczu z lewej strony mamy podgląd aktualnego etapu przygotowywania kawy (mielenie, tamping, parzenie, spienianie mleka), co jest przydatne zwłaszcza na początku przygody z ekspresem półautomatycznym z kolbą, kiedy dopiero uczymy się wykonywać wszystkie czynności w odpowiedniej kolejności. Liczba na środku wyświetlacza informuje o ilości mielonej kawy użytej do parzenia. Mamy też podgląd temperatury gotowej kawy, którą możemy dowolnie modyfikować.
Na wyświetlaczu z prawej strony widnieją natomiast piktogramy z rodzajami i nazwami kaw: Espresso, Americano, Flat White, Latte Macchiato, Cappuccino oraz Coffee, które podświetlają się w zależności od wybranego typu napoju.
Czytaj też: Rodzaje kaw: espresso, cappuccino, latte, americano i inne
Zbiornik na wodę ekspresu ciśnieniowego De’Longhi Maestro
Ekspres De’Longhi został wyposażony w pojemny, 2,5-litrowy zbiornik na wodę, który w całości „chowa się” w obudowie. Umieszczony jest na tylnej ściance, dlatego nie wpływa na estetykę urządzenia. Zbiornik ten ma praktyczny uchwyt do wyjmowania oraz pokrywkę zapobiegającą zanieczyszczeniu znajdującej się w nim wody.
W zestawie z ekspresem otrzymujemy perforowaną saszetkę z granulkami SoftBalls, którą należy umieścić właśnie w zbiorniku na wodę. Granulki zapobiegają osadzaniu się kamienia na wszystkich elementach ekspresu nie zmieniając przy tym smaku wody i przygotowanej z niej kawy oraz zachowując występujące w niej składniki mineralne. To bardzo ciekawe rozwiązanie, które może być alternatywą dla filtra (choć producent przewidział też miejsce na filtr w zbiorniku na wodę) lub dla używania filtrowanej wody z dzbanka (nie ma jednak przeciwwskazań, by z takiej właśnie wody parzyć kawę). Jedyne, o czym musimy pamiętać podczas używania SoftBalls, to wyjęcie saszetki przed czyszczeniem i odkamienianiem ekspresu.
System spieniania mleka LatteCrema i dysza My LatteArt
W ekspresie La Specialista mleko możemy spieniać na 2 sposoby: automatycznie, wykorzystując system LatteCrema, lub ręcznie, przy pomocy dyszy parowej My Latte Art. Pierwsza z opcji dobrze sprawdzi się u poczatkujących i niezbyt wprawionych kawoszy, a także w momentach, kiedy chcesz szybko i łatwo zaparzyć kawę. Druga natomiast pozwala na precyzyjne spienienie mleka do pożądanego poziomu i stworzenie efektownych mlecznych wzorków na kawowej piance. Niezależnie od wybranego wariantu, pianka mleczna zawsze wychodzi doskonała. Jest kremowa, puszysta i bardzo gęsta, dzięki czemu wygląd i smak mlecznych kaw w niczym nie ustępuje wyśmienitym małym czarnym z La Specialisty.
Przed użyciem dzbanek systemu LatteCrema należy napełnić mlekiem zgodnie z umieszczonymi na nim oznaczeniami MIN i MAX, założyć pokrywę (montuje się „na klik”) oraz wpiąć w korpus ekspresu. Następnie pokrętłem na pokrywie wybiera się stopień spienienia mleka (brak pianki, mała pianka lub duża pianka). Dalej wszystko dzieje się już automatycznie, a użytkownik musi jedynie zaczekać przez chwilę na przygotowanie swojej ulubionej kawy. Po użyciu dzbanek z pozostałą częścią mleka można przechowywać w lodówce, a w razie potrzeby umyć w zmywarce lub pod bieżącą wodą.
Producent sprytnie rozwiązał kwestię akcesoriów umożliwiających spienianie mleka – cały automatyczny system spieniający wraz z dyszą i pokrętłem regulacji wysokości pianki mieści się w pokrywie kubka, który jest jednocześnie pojemnikiem na mleko. Po zdjęciu pokrywy ten sam kubek możemy wykorzystać do manualnego spieniania mleka.
Obsługa ekspresu półautomatycznego De’Longhi
Pierwsze uruchomienie urządzenia było trochę problematyczne – po włączeniu przez dłuższy czas nie działał i nie wyświetlał żadnych komunikatów. Prawdopodobnie potrzebował czasu, by podpompować wodę i móc osiągnąć docelowe ciśnienie robocze. Po początkowych niedogodnościach zaczął jednak działać bez zarzutu.
Już po kilku użyciach mogliśmy przekonać się, że obsługa ekspresu półautomatycznego Maestro jest prosta i intuicyjna. Osoby, które wcześniej korzystały z ekspresów automatycznych lub kolbowych, muszą jednak zachować czujność – przyzwyczajenie się do przygotowywania kawy w nieco inny sposób może wymagać nieco czasu. Kluczem do szybkiego i bezproblemowego zaparzenia naparu jest zapamiętanie sekwencji kilku czynności: zaczynamy od wpięcia kolby pod młynek (po lewej stronie), następnie ubijamy kawę w Smart Tamping Station i dopiero wtedy przepinamy kolbę z kawą pod dyszę z wodą na środku ekspresu. Ostatnim etapem jest spienianie mleka. Używanie manualnej dyszy My LatteArt wymaga nieco wprawy i baristycznego zacięcia, ale już korzystanie z systemu spieniania LatteCrema jest dziecinnie proste.
Tamping kawy wykonuje się specjalną dźwignią umieszczoną po lewej stronie ekspresu, która wykorzystuje nacisk aż 20 kg. Po zakończeniu mielenia wystarczy przesunąć ją w dół, by kawa była gotowa do zaparzenia. Siłę nacisku możemy regulować w 3-stopniowej skali – od najlżejszej, która pozwala na skrócenie czasu ekstrakcji, do najmocniejszej, przy której woda przez dłuższy czas przeciska się pomiędzy drobinkami kawy, wydłużając proces parzenia.
Bardzo wygodnym rozwiązaniem jest możliwość przerwania procesu parzenia kawy w dowolnym momencie albo wstrzymania przygotowywania naparu i przejścia od razu do spieniania mleka. Jeśli w trakcie robienia kawy zabraknie wody lub mleka, ekspres przerwie pracę, a po napełnieniu pojemników wznowi ją w tym samym punkcie. Sporym ułatwieniem są też powiadomienia o konieczności napełnienia zbiornika na wodę lub ziarna oraz o zatkaniu się filtra, które uniemożliwia dalsze parzenie.
Czyszczenie i konserwacja ekspresu La Specialista Maestro
Skoro parzenie kawy w półautomatycznym ekspresie De’Longhi wymaga nieco więcej zachodu niż w typowym automacie, to również jego czyszczenie i konserwacja będą bardziej czasochłonne. Na szczęście, producent dołącza do urządzenia sporo przydatnych akcesoriów do czyszczenia poszczególnych elementów, a większość z ich można wygodnie umyć pod bieżącą wodą. Podczas generalnego czyszczenia warto dodatkowo przygotować odkurzacz z wąską ssawką i pędzelek, które pomogą w usunięciu pozostałości kawy z pojemnika na ziarna i z automatycznego tampera.
Pewną niedogodnością jest brak automatycznych powiadomień o przeprowadzeniu wielu czynności eksploatacyjno-konserwacyjnych – ekspres informuje nas tylko o konieczności wyczyszczenia obwodu kawy, odkamienienia i płukania. O pozostałych rzeczach: czyszczeniu gniazda pojemnika na ziarna, żaren oraz elementów systemu Smart Tamping musimy sami pamiętać lub wykonywać je w momencie, kiedy ekspres powiadomi o zbyt małej ilości zmielonej kawy w kolbie.
Szczególnie ważne jest regularne płukanie urządzenia i czyszczenie systemu spieniającego, które ma ogromny wpływ na smak kawy. Co ciekawe, to ostatnie możemy wykonać bez wylewania mleka pozostałego w pojemniczku. Automatyczny program czyszczący przepłukuje jedynie dyszę spieniającą zamocowaną w pokrywie, dlatego płukanie można wykonać tuż po zaparzeniu kawy, a następnie od razu schować pojemnik z mlekiem do lodówki. Czyszczenie manualnej dyszy parowej jest jeszcze prostsze – wystarczy przetrzeć ją ściereczką, by usunąć pozostałości mleka i na kilka sekund uruchomić wyrzut gorącej pary.
Młynek do kawy w ekspresie De’Longhi Maestro
Ekspres półautomatyczny La Specialista został wyposażony w stalowy młynek z dwoma czujnikami, których zadaniem jest precyzyjne odmierzenie dawki kawy potrzebnej do przegotowania napoju zgodnie z zaprogramowanym przepisem lub wybranymi ustawieniami. Młynek uruchamia się automatycznie po zamontowaniu pod nim kolby z filtrem
Wykorzystana w młynku ekspresu La Specialista technologia Sensor Grinding odpowiada za równomierne mielenie kawowych ziaren. Grubość mielenia można regulować, wybierając jedno z 8 ustawień, które pozwalają dostosować smak i moc parzonej kawy do własnych potrzeb. Dodatkowo umożliwiają one przygotowanie kawy z różnego rodzaju ziaren w taki sposób, by jak najlepiej wydobyć ich unikalny aromat.
Wbudowany młynek w połączeniu z automatycznym ubijaniem zmielonej kawy Smart Tamping Station zapobiega powstawaniu bałaganu w kuchni – nic się nie rozsypuje, a przygotowanie kolby z kawą gotową do zaparzenia zajmuje tylko chwilę.
Rodzaje kaw z ekspresu półautomatycznego Maestro
Ekspres La Specialista Maestro umożliwia nam automatyczne przygotowanie 6 rodzajów kaw:
- espresso
- czarnej kawy
- americano
- cappuccino
- latte macchiato
- flat white.